בלוטת התריס (הקרויה גם: תירואיד או בלוטת המגן), היא בלוטה אנדוקרינית המפרישה הורמונים המשפיעים על קצב חילוף החומרים בגוף. קשריות בבלוטת התריס (נודולים, גושים בבלוטת התריס – Thyroid nodules) הם גושים בגודל מספר מילימטרים ועד מספר סנטימטרים בבלוטת התריס, המופיעים בשכיחות גדולה באוכלוסייה.
קיום קשריות בבלוטה בדרך כלל לא משפיע על תפקודה, פרט למקרים לא שכיחים בהם הקשריות מפרישות עודף הורמוני בלוטת התריס.
על אף שלעיתים ניתן למשש את הקשריות, מרביתן מתגלות בבדיקת אולטראסאונד של הצוואר שהיא בדיקת הבחירה לאיתור קשרים בבלוטת התריס. מרבית הקשרים בבלוטה שפירים, ורק כ – 5% מהם ממאירים.
בלוטת התריס, קשריות
לחץ הקיים על איברים הסמוכים לקנה הנשימה, פעילות יתר של בלוטת התריס הנובעת מעודף בהפרשת הורמוני תריס (מצבים של אדנומה טוקסית וטוקסיק נודולר גויטר), וגם כאשר הקשריות גדולות וגורמות להפרעה במראה החיצוני. האבחנה הסופית מתבצעת ע”י ניקור של הנגע במחט עדינה ואבחון ציטולוגית במיקרוסקופ.
בדיקת ניקור קשרים בבלוטת התריס, הנקראת גם בדיקת FNA – Fine Needle Aspoiration, מבוצע בעזרת מחט דקה ועדינה, במטרה לאבחן את קשריות בבלוטת התריס, האם היא שפירה או נגע ממאיר. הבדיקה מבוצעת בשכיבה על הגב כשהראש מוטה אחורה. מקום הניקור מחוטא ע"י אלכוהול.
ניקור בבלוטת התריס מבוצע ע"י דקירה של העור, בצוואר, לעומק של עד כ – 3 ס"מ (תחת אולטראסאונד) בעזרת מחט דקה. בזמן ניקור בבלוטת התריס – fna, נשאבים תאים מהקשר בבלוטת התריס לשם אבחנה ציטולוגית, המאפשרת לדעת באם התאים שנשאבו מבלוטת התריס הם שפירים או ממאירים (סרטניים). בזמן הבדיקה הנבדק שלא לדבר או לבלוע רוק בזמן הניקור כדי למנוע תזוזה של בלוטת התירואיד כשהמחט בתוכה. מספר הניקורים המבוצע בקשרים בבלוטת התריס נע בין 1-4 (לרוב 1-2).
אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה, ולא נדרש צום. הבדיקה היא פעולה פשוטה, מהירה (משך הזמן שהמחט בצוואר כ – 10 – 15 שניות), קלה ונטולת סיכונים משמעותיים, היא מבוצעת ללא הרדמה כללית או מקומית, ולרוב אינה כואבת (רמת כאב היא כמו בבדיקת דם רגילה). ניתן למרוח משחת אמלה EMLA על הצוואר כחצי שעה לפני הניקור, להפחתת הכאב בזמן הדקירה.
יש לדווח לצוות המרפאה על נטילת מדללי דם על כל סוגיהם, טרם ביצוע הפעולה. בהתייעצות עם הרופא המפנה ורופא המשפחה יוחלט על הפסקת הטיפול במדללים לשם ביצוע הניקור.
סיום הבדיקה
לאחר הבדיקה, המטופל יתבקש להמתין כ-15 דקות. מומלץ להימנע מפעילות גופנית במשך 24 שעות לאחר הפעולה, אולם מלבד זאת ניתן להמשיך בפעילות יומית רגילה. מותר לאכול ולשתות מיד בתום בדיקת הניקור.
במקרה של כאב מקומי ניתן ליטול נוגדי כאבי כגון אקמול או אופטלגין או ע”י קירור מקומי (קומפרסים עם קרח). באם מופיעה נפיחות ניכרת, אודם מקומי, כאבים חזקים או חום ניתן יש לפנות לרופא מטפל.
תשובות הבדיקה
תשובת הציטולוגיה של הניקור מתקבלת לרוב לאחר 10-14 ימים והיא נשלחת למטופל במייל או בפקס. הדיווח הפתולוגי לרוב מסווגת על פי סיווג של בת'סדה, BETHESDA המדורגת על פי סולם שבין 1-6:
1 – לא אבחנתי, 2 – שפיר, 3-4 בעל סיכון לא מוגדר, 5 – חשוד לממאירות, 6 – ממאיר.
במידה שהתקבלה תשובה תקינה, מומלץ על המשך מעקב בעזרת בדיקת אולטראסאונד בלוטת התריס, ובהתאם לממצאים יוחלט על ניקור חוזר או המשך מעקב בלבד. במקרה של קשר ממאיר מופנה המטופל לניתוח.
במסגרת פעילות המרפאה ניתן לבצע בדיקת אפירמה, בדיקה מיוחדת שבה נלקחת דגימה של תאים מבלוטת התריס כחלק מבדיקת הניקור. הדגימה נשלחת לאפיון גנטי בארה"ב. בדיקת אפירמה נועדה לעזור במצב בו תוצאת בדיקת הניקור אינה חד משמעית ולא ניתן לדעת על פי האבחנה הציטולוגית האם התאים שנלקחו הם שפירים או ממאירים (תשובת BETHESDA 3,4) בבדיקת אפירמה נבדקים כ-140 גנים הקשורים להתפתחות סרטן בלוטת התריס. הבדיקה מאפשרת להימנע מניתוח מיותר כאשר התוצאה מראה על תאים שפירים.
בדיקת אפירמה אינה מכוסה בסל הבריאות וממומנת באופן עצמאי ע״י המטופל או חברות.